Zikir ne yapar?


    

Her ÅŸey Hakk’ı zikretmekte

Lisanıyla Hak demekte

Ä°nsan kendini bilmekte

Allah deyin huzur bulun

 

 

 

 

zikir ne yapar?

 

 

Zikir bizi bizden alır. Biz o zaman bizi aşarız. Benliğimizi aşar, Hak benliğine ulaşırız. Zikir, Allah'ı sevmenin ifadesidir. Hak mürşidin açtığı bir yoldur ki kulu Allah'a ulaştıran en kutsî vasıta, zikrullahtır.

Zikirsiz, fikirsiz olur mu derviÅŸ? Demek, zikir, fikrimizi, tefekkürümüzü, düşüncemizi açar. “Ey iman edenler! Allah’ı çok zikredin”[1] diyen Allah’tır. kurtuluÅŸa, saadete, huzura zikirle ulaşılır.

Bahçemizdeki meyve ağacına hizmet eder, sular, gübresini eksiksiz verir, vaktinde ilacını atarsak, meyve toplamaya, yemeye yüzümüz olur.

Zikrullah da insan vücudunda bir ihtilâli gerçekleştirir. Gerçekleştirir de ne tecellîler, ne zuhuratlar olur. Allah'ın zikri, girdiği yerde ne haset, ne gurur, ne kibir, ne öfke bırakır. Nefsânî hareketler yok olmaya mahkûm olur. İşte o zaman derviş, gönül bahçesinde aradığını bulacak. Bu zevke eren Hak dost, diyor ki:

Gitti kesret, geldi vahdet, oldu halvet dost ile

Dostla halvet edebilmek için zikrin sâikasına, ihtilâl ve inkılâbına uğrayacak derviş. İşte o zaman aşkul- lah, zevkullah, muhabbetullah tecellî edecek ki derviş gönül bahçesinden inciler, mercanlar, yakutlar toplayacak.

Bak şu dervişin hâline

Âlem hayran ahvâline

Akıl ermez kemâline

Kesret vahdet tevhid etmiÅŸ

DerviÅŸ, bu kemâle erebilmek için, nefsî mücadelede muzaffer olmuÅŸ, Hak mürÅŸidin emrine itaat, telkinine, sadâkat göstermiÅŸ. GöstermiÅŸ de sadâkatinin karşılığı Hakk’ı diyet etmiÅŸ.

Hakk’ı diyet eden derviÅŸimize canu gönülden selâmlar, sevgiler, hürmetler…

Ey Hak dostu!

Ne mutlu size!.. Hakk’ı diyet eden, Hak dostlarına ne mutlu! Ne mazi ne müstakbel! Hâlde tevhid etmiÅŸler. Ä°man-ı kâmille görerek, bilerek, yaÅŸayarak ÅŸahadet getirmiÅŸ bu zat-ı muhteremler de hâlde tevhid etmenin kemâline ermiÅŸler.

Hak dosta sorarsak: Bu kemâle nasıl erdiniz?

Cevaben bize diyor ki: Hak mürşidin telkinine sadâkatle, emrine itaatle hidâyet olunan yoldan giderek.

Geçmeyecek onlar sırat

Vermeyecek onlar hesap

Hak mürşide verdiler hesap

Hep gördükleri dîdar, cemâl, olur.

Hak erenler bu yoldan gittiler. Gittiler de mânâ oldu, uçtular. Dünya, ukba onları etkisi altına alamaz. Velâyette velilerle haÅŸroldular. Nübüvvette nebilerle haÅŸ- roldular. Velâyetle nübüvveti tevhid ederek, Kavseyn’e erdiler. Âlem, gözlerinden sır oldu, kayboldu. Öyle bir âleme ulaÅŸtılar ki renkten, ÅŸekilden, kelimeden arınmış bir âlem. Devr-i âlem oldular.

Can mürşidin, Hak mürşidin telkini neler neler neler yapar! Yeter ki Hak dost; sadâkat, ihlâs, samimiyetle hidâyet olunan yolda yürüsün. Derde devâ bulur. Canda cânanla sohbet, muhabbet olur. Etmez mi gör ihsan sana!

Ey yüceler yücesi! Sultanlar sultanı!

Lütfun, keremin olmazsa, en küçük bir kıpırdama olamaz. GüneÅŸ doÄŸmaz, rüzgâr esmez, rahmet yaÄŸmaz. Rahmetin, merhametin sonsuz ulu sultanım. Sonsuz lütuf ve keremin karşısında zat-ı Ulûhiyetine kemâl-i edeple, hayâ ederek, ifade edeyim ki: Âcizem, âcizem, âcizem…

Dilimiz döner, gözümüz görür, elimiz tutar; rahmetindir, merhametindir. Aklımız, zekâ ve kabiliyetimiz, istidat ve idrakimiz, zat-ı Ulûhiyetine yemin ederim ki şüphesiz ikramındır, ulu sultanım!

Nefes alıp vermemiz, sonsuz nimetlerine ulaşmamız, ihsanındır Ulu Sultanım!

Aşkla, zevkle, muhabbetle Allah dersek, diyen sizsiniz Sultanım! Sizsiz dil döner mi? Göz görür mü? kulak duyar mı? Þah damarından yakınsın. Canda cânansın. Tende mihmansın. Yakınlığının zevkini, duygu ve tefekkürünü, aşk ve muhabbetini cümle ihvanımıza ihsan eyle ulu sultanım!

Ben şu derviş kardeşime hayranım!

Ne mutlu tefekkürle Allah diyen dervişe!

Ne mutlu, fenâ-yı tamda bekâya erip Hakk’ı diyet eden derviÅŸime ne mutlu…

Hâlde tevhid ederek, ÅŸahadet sırrına ermiÅŸ, halkı sevmiÅŸ, Hakk’ı sevmiÅŸ; Hakk’ı sevmiÅŸ, halkı sevmiÅŸ. Ah canım, sırra kadem basmış. Ulu sultanın sevgisine ermiÅŸ, varından geçip Hak varlığına eren bu zat-ı muhteremlere gönülden tebrikler.

Vuslatınız, halvetiniz, ol dost ile sohbetiniz mübarek olsun. Allah dervişanımızı ezel ebed korusun, muhafaza eylesin.

Ey Hak dost!

Kelâm-ı Hak'la sohbet eden mürÅŸidim. Fenâ-yı tamda bekâya erdiren, sırattan, mizandan geçirip ol dost ile halvet ettiren can mürÅŸidim. Harfsiz, kelâmsız, sessiz sohbetin sırrını açan, gönülden gönüle ilka olan (dolan), ilka ettiren (dolduran) yüce sultan mürÅŸidim! Neler neler yaparsın… Lütfet, kerem kıl da kurbanın olayım! Canda cânanımsın benim. Tende mihmanımsın benim. Ulu Sultanımsın benim.

Ey Hakk’ı diyet eden Hak mürÅŸit! Kelâm-ı Hak’la sohbet eden can mürÅŸidim!

Bilmem ki sizi nasıl anlatayım! Lâzım ki ben, siz olayım.

Ey Sabri Hoca! Ey DerviÅŸ Sabri!

Hayâ et, nasıl ben, siz olayım, diyebilirsiniz?

Bu da ulu sultanın himmeti, lütuf ve keremidir. Buyuruyor ki:

Sen-ben, ben-sen olmuÅŸuz hem

Budur bana himmet ÅŸeyhim.

Bize lütf u keremin zikrin, muhabbetindir. Bize ikram, ihsanın aşkın, zevkindir. Perdelerden öte geçirip canda cânanla buluşturup biliştirip sevgiye mazhar kılmanızdır

Dünya ukba engellerinden geçirip ol dost ile vuslat ettirdiniz. Hâlde tevhid ettirdiniz. Görerek, bilerek, şahadet getirmenin sırrına erdirdiniz. En büyük ikram, ihsanındır bize.

Biliyorum 60-70 kiloda gizlenmiÅŸtiniz. Ä°sminizi Ahmed’e takmıştınız. Çok iyi biliyorum, zevk ediyorum ki Hakk’ı diyet edensiniz. Kelâm-ı Hak'la sohbet eder, tevhidi mutlaktan verirsiniz.

Bazen öyle kul olurdunuz ki bizi hayretlere düşürürdünüz. Bazen de dünya, ukba pazarından geçer, öyle bir âleme gelirdiniz ki sultanlara sultan olurdunuz.

İşte bu hâlinize iman etmek, sizi candan sevmek iman-ı kâmilin ta kendisidir.

Ey mürşidim cansın bana

Canlar feda olsun sana

Ettin himmet ben kuluna

Sensin hayat veren bana

 

Hem ârifsin, hem kâmilsin

Þahadetle bilinirsin

Kemâlinle görünürsün

Nur-i Huda senden bana

 

Sabrin senin yolundadır

Himmetinle yanındadır

Emir senden söz senindir

Þeyhim delil oldu bana

 

Selâm, sevgi, dualarımla Allah'a emânet ederim!

 

05. 07. 2005



[1] Ahzap, 33/41





Bu Sayfanýn Geldiði Adres
Tasavvuf DerneÄŸi
http://www.tasavvufdernegi.com

Bu Sayfanýn Adresi:
http://www.tasavvufdernegi.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=157